Διαδικτυακό σεμινάριο Ο.Φ.Α.: Ο μαγικός κόσμος των αστέρων νετρονίων Δρ. Γιάννης Αντωνιάδης, Τετάρτη 17 Φεβρουαρίου, 8 μ.μ.

Ο Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης συνεχίζει τη σειρά διαλέξεων από αστρονόμους-αστροφυσικούς, οι οποίες πραγματοποιούνται διαδικτυακά. Στην επόμενη διαδικτυακή διάλεξη της Τετάρτης 17.02.2021 στις 20:00, o Δρ Γιάννης Αντωνιάδης ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, Κρήτης, παρουσιάζει το θέμα: Ο μαγικός κόσμος των αστέρων νετρονίων.

Οι αστέρες νετρονίων είναι εξωτικά αντικείμενα αποτελούμενα από την πιο πυκνή μορφή ύλης στο Σύμπαν. Η μελέτη τους από τη δεκαετία του 1960 μέχρι σήμερα έχει οδηγήσει σε κάποιες από τις πιο σημαντικές ανακαλύψεις στην επιστήμη της Φυσικής. Στην ομιλία αυτή θα κάνουμε μια σύντομη περιήγηση στο μαγικό κόσμο τους και στις ιδιότητες που τους κάνουν τόσο πολύτιμα εργαλεία για τη μελέτη της φύσης. Θα δούμε πως οι αστέρες νετρονίων μας έχουν βοηθήσει να εξερευνήσουμε και να κατανοήσουμε μια ευρεία γκάμα φαινομένων, από αστεροειδείς, ρολόγια, διαπλανητικά ταξίδια και εξωπλανήτες, μέχρι μακρινούς γαλαξίες, την υπόσταση του χωροχρόνου και τη δομή της Ύλης. Τέλος, θα συζητήσουμε για μερικές από τις ανακαλύψεις που προσμένουμε στο μέλλον.

Ο Δρ Γιάννης Αντωνιάδης είναι ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας, Κρήτη Γεννήθηκε το 1986 στο Διδυμότειχο και σπούδασε Φυσική στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Απέκτησε το πτυχίο του στη Φυσική το 2009 από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και το διδακτορικό του από το Πανεπιστήμιο της Βόννης το 2013. Η διατριβή του είχε τίτλο “Multi-wavelength studies of pulsars and their companions” και αναγνωρίστηκε με το βραβείο καλύτερης διατριβής του Πανεπιστημίου της Βόννης, ως η καλύτερη διατριβή στην πυρηνική, ατομική και βαρυτική φυσική από τη Γερμανική Εταιρεία Φυσικής, καθώς και με το Springer Thesis Award.

Μετά την ολοκλήρωση της διατριβής του παρέμεινε ως μεταδιδακτορικός ερευνητής στο Max-Planck-Institute for Radioastronomy (MPIfR) έως το 2014 οπότε και αποδέχθηκε τη θέση του Dunlup Fellow στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο (Καναδάς) για την περίοδο 2014-2017. Στη συνέχεια επέστρεψε στη Βόννη ως postdoc στο MPIfR έως το 2019, και έγινε research fellow του MPIfR και του Argelander Institute for Radioastronomy το 2019. Στα τέλη του 2020 εξελέγη Εντεταλμένος Ερευνητής στο Ινστιτούτο Αστροφυσικής – ΙΤΕ και εντάχθηκε επίσημα στο Ινστιτούτο στις αρχές του 2021.

Η έρευνά του επικεντρώνεται στη χρήση πάλσαρ ως εργαστήρια για τη μελέτη της θεμελιώδους φυσικής, ενώ ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για τη μέτρηση των μαζών των πάλσαρ του χιλιοστού του δευτερολέπτου. Μελετά επίσης τον αντίκτυπο της εκπομπής βαρυτικών κυμάτων στις τροχιές του δυαδικού πάλσαρ. Ως διδακτορικός φοιτητής παρατήρησε το δυαδικό αστρικό σύστημα με τη βοήθεια του Πολύ Μεγάλου Τηλεσκοπίου (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Αστεροσκοπείου στη Χιλή και, όπως είπε, ανακάλυψε ότι το συγκεκριμένο άστρο νετρονίων έχει τη μεγαλύτερη μάζα από οποιαδήποτε άλλο άστρο πάλσαρ έχει ποτέ ανακαλυφθεί, ενώ είναι ικανό να μεταβάλλει το χώρο γύρω του ακριβώς όπως προέβλεψε η θεωρία του Αϊνστάιν. Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Science. Το 2016, του απονεμήθηκε το υψηλού κύρους βραβείο John C. Polanyi στη Φυσική για την έρευνά του στα αστέρια νετρονίων και άλλα αστρονομικά αντικείμενα από την Κυβέρνηση του Οντάριο. Το βραβείο Polanyi απονέμεται κάθε χρόνο σε νέους επιστήμονες που διαπρέπουν στα Πανεπιστήμια του Οντάριο στον Καναδά. Άλλες διακρίσεις και βραβεία που έχει λάβει είναι το Μετάλλιο Otto Hahn από την Εταιρεία Max-Planck (2014), το Best PhD στη Βαρυτική, Πυρηνική και Ατομική Φυσική από τη Γερμανική Φυσική Εταιρεία (2013) και το Best PhD, από το Πανεπιστήμιο της Βόννης (2013).

Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα είναι: σχηματισμός και εξέλιξη συμπαγών αστέρων, υπερκαινοφανών, διπλών αστέρων νετρονίων, ραδιοφωνικών πάλσαρ, τεστ θεμελιώδους φυσικής, εξίσωση κατάστασης της πυρηνικής ύλης.

Τις εργασίες του μπορείτε να δείτε στο σύνδεσμο: https://scholar.google.com/citations?user=Uo3x9lkAAAAJ

Ο σύνδεσμος στο Youtube για την παρακολούθησης της εκδήλωσης είναι: https://www.youtube.com/watch?v=6CGw4FIIUgw

Print Friendly, PDF & Email

Στην τελική γραμμή η 14η διοργάνωση της Πανελλήνιας Εξόρμησης Ερασιτεχνών Αστρονόμων στον Δρυμώνα Θέρμου 29-30-31 Ιούλη 2022

Οι πανελλήνιες εξορμήσεις αποτελούν μια προσπάθεια των αστρονομικών συλλόγων της χώρας για τη σύσφιξη των σχέσεων των ερασιτεχνών αστρονόμων και των φίλων της αστρονομίας. Πραγματοποιούνται εκεί που οι ερασιτέχνες αστρονόμοι βρίσκονται στο στοιχείο τους, κάτω από τη μαγεία των σκοτεινών ουρανών στα βουνά της Ελλάδος. Η ιδέα για τις πανελλήνιες εξορμήσεις πρωτοδιατυπώθηκε στις 18 Νοέμβρη […]

Print Friendly, PDF & Email
ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Γνωριμία με τον νυκτερινό ουρανό στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Μέσου.

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου σας προσκαλεί, την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021 και ώρα 21:00, σε μια γνωριμία με τον νυχτερινό ουρανό, στον αρχαιολογικό χώρο του Ιερού του Μέσσου, με τον ερασιτέχνη αστρονόμο Λεωνίδα Παπασωτηρίου. «Από τα αρχαία χρόνια ο νυχτερινός ουρανός εντυπωσίαζε τους ανθρώπους. Έτσι δημιουργήθηκαν πολλοί μύθοι με βάση τους πλανήτες και τα αστέρια. […]

Print Friendly, PDF & Email
ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Διαδικτυακή Διάλεξη της Αστρομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος «Ηρακλής».

Διαδικτυακή Διάλεξη στο κανάλι YouTube της Αστρομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος «Ηρακλής». Το Σάββατο 13 Φεβρουαρίου 2021, 19:00, με θέμα: «Γνωρίζοντας από κοντά τον πλανήτη ΑΡΗ» . Ομιλήτρια η Δρ Όλγα Συκιώτη – κύρια Ερευνήτρια του (ΙΑΑΔΕΤ) του (ΕΑΑ). Το κανάλι στο Youtube της Αστρομικής & Αστροφυσικής Εταιρείας Δυτικής Ελλάδος «Ηρακλής» είναι: https://www.youtube.com/channel/UCyG2-1KD3ZbAC8Czl3MNS0A Η […]

Print Friendly, PDF & Email
ΣΥΝΕΧΕΙΑ