ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ


 

ofa logo

ΟΜΙΛΟΣ ΦΙΛΩΝ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ

Σεμινάριo στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας:

Ερασιτεχνικά τηλεσκόπια, Σάββατο 4 Απριλίου

Μερικοί χρησιμοποιούν τηλεσκόπια για να κατασκοπεύσουν με ασφάλεια άγρια ζώα, την ώρα που αυτά ασχολούνται με τις παράξενες συνήθειές τους.

Άλλοι από το απέναντι μπαλκόνι βλέπουν τα χαρτιά που κρατάει κάποιος και ειδοποιούν ανάλογα τον αντίπαλό του και φίλο τους.

Εμείς όμως στρέφουμε τα τηλεσκόπια σαν αντιαεροπορικά πολυβόλα στον ουρανό. Προσπαθούμε να καταρρίψουμε νεφελώματα και αστρικά σμήνη, πολλαπλούς αστέρες και πλανήτες.

Έτσι μπορούμε να αποθαυμάσουμε τις λεπτομέρειες των σωμάτων αυτών, να στροβιλιστούμε στο χάος, να νιώσουμε ένα με αυτό που αγαπάμε.

Και ξέρετε κάτι; Μια στις τόσες καταφέρνουμε να αγγίξουμε με την άκρη του δακτύλου μας τους πολικούς πάγους του Άρη και να δούμε το κορμί της Σελήνης να σκεπάζει τον αδηφάγο Ήλιο.

Πώς λειτουργούν όμως όλ’ αυτά; Πόσα είδη και ποιότητες υπάρχουν; Τι είναι η ισημερινή στήριξη και τι η «αράχνη»; Τι είναι το καταδιοπτρικό και τι το dobsonian; Φακοί ή καθρέπτες είναι καλύτερα; Πόσα πρέπει να ξοδέψω για να θαυμάσω τον ουρανό;

Απαντήσεις σ’ όλα αυτά και σε πολύ περισσότερα θα πάρουμε από τους Παύλο Βλάχο και Θεόδωρο Μάττα

Υ.Γ. Ο πρώτος είναι καταπληκτικός αστροφωτογράφος με χιλιάδες ώρες αστρικής παρατήρησης στο ενεργητικό του.

Ο δεύτερος είναι καταξιωμένος φωτογράφος της άγριας φύσης.

Σάββατο 4 Απριλίου, στις 6 το απόγευμα, στα γραφεία του Ομίλου, Αλεξανδρείας 113.

Υπάρχει ένα συμβολικό ποσό επιβάρυνσης 5 Ευρώ ανά σεμινάριο (2 Ευρώ για τα οικονομικώς τακτοποιημένα μέλη, κατόχους της κάρτας μέλους, μαθητές Γυμνασίου – Λυκείου και φοιτητές), για κάλυψη των εξόδων. Η παρακολούθηση των σεμιναρίων είναι δωρεάν για μαθητές Δημοτικού.

Το πλήρες πρόγραμμα των σεμιναρίων και διαλέξεων: https://www.ofa.gr/seminaria/

#


 

Noesis - Thessaloniki Science Center and Technology Museum

Νέα τμήματα ρομποτικής:
Για Α΄ – Γ΄ Δημοτικού και για Δ΄ Δημοτικού – Α΄ Γυμνασίου

Tiny Astronaut: Ρομποτική για Α΄ – Γ΄ Δημοτικού
Οι μικροί μας φίλοι προετοιμάζονται να κατακτήσουν το διάστημα, μαθαίνοντας γι’ αυτό και κάνοντας τα πρώτα τους βήματα στον μαγικό κόσμο της ρομποτικής. Η ανάπτυξη της ομαδικότητας, η εξοικείωση με τα δομικά υλικά της κατασκευής ενός Lego ρομπότ, οι έξυπνοι τρόποι κατασκευής, οι πρώτες κατασκευές και οι βασικές έννοιες προγραμματισμού αποτελούν τους στόχους του εργαστηρίου.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Α΄ – Γ΄ Δημοτικού.

Κάθε εργαστήριο ολοκληρώνεται σε 3 συναντήσεις, διάρκειας 90΄.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Σάββατα 25/4, 9/5, 16/5 και ώρες 13.30-15.00.

Tο κόστος συμμετοχής είναι 60€.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, πατώντας εδώ.

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος είναι από την EDUACT.

The Pluto Project: Ρομποτική για Δ΄ Δημοτικού – Α΄ Γυμνασίου
Τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν όλα τα στάδια μιας πραγματικής διαδικασίας – αποστολής στο διάστημα. Θα έρθουν αντιμέτωποι με την επίλυση προβλημάτων υπό πίεση χρόνου, με ανεπαρκείς πόρους και άγνωστους ανταγωνιστές. Το πρόγραμμα είναι ένας μικρόκοσμος της πραγματικής ζωής των επιχειρήσεων ρομποτικής και αστρονομίας. Στόχος είναι να κάνουν τα παιδιά μια εισαγωγή στο κόσμο της ρομποτικής σε ένα ρεαλιστικό περιβάλλον όπως αυτό της εξερεύνησης του διαστήματος.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Δ΄ Δημοτικού – Α΄ Γυμνασίου.

Κάθε εργαστήριο ολοκληρώνεται σε 3 συναντήσεις, διάρκειας 90΄.

Ημερομηνίες διεξαγωγής: Κυριακές 26/4, 10/5, 17/5 και ώρες 12.00 – 13.30.

Tο κόστος συμμετοχής είναι 60€.

Δηλώσεις συμμετοχής γίνονται μόνο ηλεκτρονικά, πατώντας εδώ.

Θα τηρηθεί αυστηρά σειρά προτεραιότητας, καθώς οι θέσεις είναι περιορισμένες.

Η οργάνωση του περιεχομένου και η εκτέλεση του προγράμματος είναι από την EDUACT.

Τρόπος μετάβασης με αστικό λεωφορείο
Γραμμή 66 (Χαριλάου – Θέρμη) αφετηρία Νέα Ελβετία, στάση ΝΟΗΣΙΣ.

Πληροφορίες
ΝΟΗΣΙΣ, 6ο χμ Θεσσαλονίκης – Θέρμης
Μιχάλης Παπουτσίδης
Τηλέφωνο: 2310 483 000, εσωτ. 140 (Τρίτη – Παρασκευή, 10.00 – 14.00)
Φαξ: 2310 483 020
e-mail:papoutsidis@noesis.edu.gr
www.noesis.edu.gr

#


 

 


 

«Ένα Σάββατο, ένα παραμύθι» – 5.7.2014 στην Κέρκυρα

kerk

Το Σάββατο, 5/7/2014, στις 11:00 το πρωί η Αστρονομική Εταιρεία Κέρκυρας θα παρουσιάσει στο Art-Café, στα πλαίσια του προγράμματος «Ένα Σάββατο – ένα παραμύθι» σε συνεργασία με την Δημοτική Πινακοθήκη Κέρκυρας, το παραμύθι «Ο Γιος της Αστερόσκονης» – Η ιστορία του σύμπαντος για παιδιά, του καθηγητή Αστρονομίας της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ, κ. Σταύρου Αυγολούπη.

2217_SVZH4AUYDP-400x400

«Ο Γιος της Αστερόσκονης» – Η ιστορία του σύμπαντος για παιδιά

Ένα άτομο ασβεστίου περιπλανήθηκε επί δισεκατομμύρια χρόνια, περισσότερα από την ηλικία του ηλιακού μας συστήματος, για να καταλήξει σε ένα από τα δόντια του μικρού Γιαννάκη. Επιστημονική φαντασία; Όχι, βέβαια. Είμαστε φτιαγμένοι από αστερόσκονη, είναι γεγονός! Ναι, συχνά η πραγματικότητα ξεπερνάει τη φαντασία.

Αν ένα άτομο ασβεστίου μπορούσε να μιλήσει και να διηγηθεί τι είδε και τι πέρασε στο θαυμαστό ταξίδι του στο διάστημα και πάνω στη Γη, πιθανόν να μας έλεγε περίπου όσα έχουν γραφτεί σε αυτό το βιβλίο. Επειδή όμως ένα άτομο ασβεστίου δεν μπορεί να μιλήσει, ανέλαβε ένας αστρονόμος να του δανείσει τη φωνή του. Θεωρήστε τον αστρονόμο μας εκπρόσωπο Τύπου του ασβεστίου και…

…ετοιμαστείτε για την πιο φανταστική περιπέτεια! Εννοώ για την πιο πραγματική περιπέτεια! Ή, μήπως, για την πιο περιπετειώδη πραγματικότητα; Θα τη χωρέσει η φαντασία σας;

Avgoloupis-400x400Ο Σταύρος Αυγολούπης είναι Καθηγητής Αστρονομίας στο Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Έχει αναπτύξει πολλές ερευνητικές συνεργασίες στον τομέα της Παρατηρησιακής Αστρονομίας με διάφορα κέντρα δορυφορικών τηλεσκοπίων καθώς και με διάφορα πανεπιστήμια και ερευνητικά κέντρα του εξωτερικού. Υπηρετεί με ζήλο τη διάδοση της αστρονομικής γνώσης, τόσο με διαλέξεις όσο και με βιβλία που απευθύνονται όχι μόνο σε φοιτητές αλλά και στο ευρύ κοινό. Μέλος του Δ.Σ. του Διεπιστημονικού Κέντρου Αριστοτελικών Μελετών του Α.Π.Θ.

 

Περισσότερες πληροφορίες:

ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ

ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΕΩΣ 1927-ΒΡΑΒΕΙΟ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΑΘΗΝΩΝ

2ος Όροφος Δημοτικού Θεάτρου, 49100-ΚΕΡΚΥΡΑ

Τηλ. 2661038278 – 6948600670 – 6944366010

e-mail:astrocorfu@hotmail.com

https://astrocorfu.blogspot.com

_________________________________________________________________________________

Seiradakis_Lesvos-800x800

Διημερίδα: “Ο ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΚΥΘΗΡΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΖΗΤΗΣΗ ΕΞΩΓΗΙΝΗΣ ΖΩΗΣ”

SeiradakisTalks

Στις 29 και 30 Μαρτίου 2014 θα γίνει μια διημερίδα στα κεντρικά Λύκεια Μυτιλήνης (Άγιος Θεράποντας) στην αίθουσα εκδηλώσεων.
Ομιλητής θα είναι ο καθηγητής-ερευνητής φυσικής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κύριος Ιωάννης Σειραδάκης

Το Σάββατο 29 Μαρτίου στις 7 μ.μ. θα γίνει η ομιλία για τον μηχανισμό των Αντικυθήρων και θα παρουσιαστεί λειτουργικό ομοίωμα του μηχανισμού.

Την Κυριακή 30 Μαρτίου στις 11:30 π.μ (με την νέα ώρα) θα γίνει η ομιλία για την αναζήτηση εξωγήινης ζωής όπου θα γίνει προσπάθεια να δοθεί μια ολοκληρωμένη εικόνα των μέχρι σήμερα δεδομένων που αφορούν την επιστημονική έρευνα για εξωγήινη ζωή.

Μετά το τέλος κάθε ομιλίας θα γίνεται παρατήρηση με τηλεσκόπιο μπροστά από το Δημοτικό θέατρο Μυτιλήνης (εναστρου ουρανού και ηλίου αντίστοιχα).

_________________________________________________________________________________

kaimakamis

Ο Ευάγγελος Καϊμακάμης, διδάκτωρ Α.Π.Θ., ιατρός ερευνητής σε θέματα αεροδιαστημικής ιατρικής, (βιογραφικό) διεξήγαγε έρευνες επί ένα χρόνο στην επιστημονική βάση Concordia της Ανταρκτικής, για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας (ESA).
Μελέτησε τις συνθήκες της ανθρώπινης διαβίωσης σε ακραία περιβάλλοντα και τις επιπτώσεις της μακρόχρονης απομόνωσης στην ανθρώπινη ψυχολογία και στις ανθρώπινες σωματικές λειτουργίες.

Το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου θα μοιραστεί μαζί μας τις μοναδικές στιγμές που έζησε στην έβδομη ήπειρο, τις εμπειρίες και τα συμπεράσματά του. Κατά την διάρκεια της διάλεξης θα συνδεθούμε ζωντανά με τον Αδριανό Γολέμη, μέλος του ΟΦΑ, ο οποίος πήρε την θέση του Ευάγγελου για την νέα χρονιά στην βάση Concordia.

Είσοδος ελεύθερη

 

Σάββατο 21 Δεκεμβρίου, στις 6 το απόγευμα

στον Όμιλο Φίλων Αστρονομίας, Αλεξανδρείας 113

Πληροφορίες: https://www.ofa.gr/

_________________________________________________________________________________

Επιμορφωτική ημερίδα Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων στη Χίο, με θέμα :

« Η ΗΛΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΓΕΩΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ».

Το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ομηρούπολης Χίου, στο πλαίσιο των υποχρεώσεών του που απορρέουν από το Τεχνικό Δελτίο Έργου του και στα πλαίσια των δράσεων ενηλίκων της Δια Βίου Μάθησης διοργανώνει επιμορφωτική ημερίδα Δια Βίου Μάθησης Ενηλίκων με
Θέμα : Η ΗΛΙΑΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΚΑΙ Η ΕΠΙΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΣΤΟ ΓΕΩΔΙΑΣΤΗΜΑ ΚΑΙ ΤΟ ΓΗΙΝΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ.

Η Ημερίδα θα υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Σύλλογο Αστρονομίας Χίου, στις εγκαταστάσεις του ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου (προαύλιος χώρος) το Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013, ΩΡΕΣ 12.00 – 14.00 ( μεσημέρι – βιωματική δράση) και την ίδια μέρα το Απόγευμα ( θεωρητική προσέγγιση) και ΩΡΕΣ 19.00 – 21.00 στο Αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Οδός Μιχάλων 8 και απευθύνεται σε όλους τους πολίτες της τοπικής κοινωνίας της Χίου.

Ανώτατος αριθμός συμμετεχόντων ορίζεται ο αριθμός των 100 ατόμων, η επιλογή των οποίων θα γίνει με την τήρηση αυστηρής σειράς προτεραιότητας.
Θα υπάρχει γνωστική – θεωρητική, επιστημονική αλλά και βιωματική προσέγγιση του θέματος, με την παρατήρηση του Ήλιου, με σύγχρονο εξοπλισμό.
Οι αιτήσεις των ενδιαφερομένων θα υποβάλλονται ηλεκτρονικά ή μη στο ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου και στο Σύλλογο Αστρονομίας Χίου μέχρι τη Δευτέρα 16/12/13.

ΗΛ. Δ/ΝΣΗ mail@kpe-chiou.chi.sch.gr τηλ. – φαξ 2271094478
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ – ΑΙΤΗΣΕΙΣ
1) Σπυράκης Σταύρος – ΚΠΕ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ
Τηλ. Επικ. 2271094478 – 6973039587
2) Κέρογλου Μαρία ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΧΙΟΥ
Τηλ. Επικ. 6936591317

Το αναλυτικό πρόγραμμα της Ημερίδας έχει ως εξής :
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013 (ΜΕΣΗΜΕΡΙ)
ΠΡΟΑΥΛΙΟΣ ΧΩΡΟΣ ΚΠΕ ΟΜΗΡΟΥΠΟΛΗΣ ΧΙΟΥ
12.00– 14.00
«Επίγεια Παρατήρηση του Ήλιου».
Μανώλης Γεωργούλης, Κύριος Ερευνητής του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών.
Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013 (ΑΠΟΓΕΥΜΑ)
ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΜΙΧΑΛΩΝ 8 ΧΙΟΣ
19.00 – 19.10 «Παρουσίαση του ΚΠΕ Ομηρούπολης Χίου».
Σταύρος Σπυράκης, Δάσκαλος, Υπεύθυνος Κ.Π.Ε. Ομηρούπολης Χίου.
19.10 – 19.20 « Ένας χρόνος Σύλλογος Αστρονομίας Χίου»
Κέρογλου Μαρία, Εκπαιδευτικός – Μέλος Δ.Σ. Συλλόγου Αστρονομίας Χίου
19.20 -20.00 «Η Ηλιακή Δραστηριότητα και η Επίδρασή της στο Γεωδιάστημα και το Γήινο Περιβάλλον – Θεωρητική Προσέγγιση».
Μανώλης Γεωργούλης, Κύριος Ερευνητής του Κέντρου Ερευνών Αστρονομίας και Εφαρμοσμένων Μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών.
20.00 – 21.00 Ερωτήσεις – Συζήτηση –Αξιολόγηση
21.00 ΠΕΡΑΣ ΕΡΓΑΣΙΩΝ – ΠΑΡΑΛΑΒΗ ΒΕΒΑΙΩΣΕΩΝ

Πληροφορίες και στην ιστοσελίδα του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου: https://www.astronomyclub.gr

E-mail:info@astronomyclub.gr

_____________________________________________________________________________________________________________________________

 

2013b

Το Δ.Σ. του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας σας προσκαλεί στην ετήσια καθιερωμένη γιορτή του Ομίλου που φέτος κλείνει 16 χρόνια από την ίδρυσή του.
Ευκαιρία να συναντηθούμε, να τα πούμε, να θυμηθούμε, να χορέψουμε, να διασκεδάσουμε, αλλά και να ενισχύσουμε τον Όμιλο μας, με την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των μελών και των φίλων μας.
Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2013 και ώρα 21.00
στο «Λάδι και Ρίγανη»
στον χώρο του Mediterranean Cosmos
Δωρεάν πάρκινγκ στο Cosmos μετά το κλείσιμο των εμπορικών καταστημάτων
Τιμή πρόσκλησης 17 ευρώ
(15 ευρώ για τους κατόχους κάρτας μέλους)
Θα πραγματοποιηθεί κλήρωση με πλούσια δώρα

 _____________________________________________________________________________________________________________________________

limani

Αστροπάρτυ στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης, Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου

Τα μέλη του Ομίλου Φίλων Αστρονομίας θα στήσουν τα τηλεσκόπιά τους, για να γιορτάσουν τον ερχομό του φθινοπώρου. 

Όλοι οι Θεσσαλονικείς, και όχι μόνο αυτοί, είναι προσκεκλημένοι στη γιορτή αυτή.

Πάρτε μια γεύση του φθινοπωρινού ουρανού από τα μέλη μας. 

Δείτε ανάγλυφα τους κρατήρες, τις χαράδρες, τις οροσειρές του φεγγαριού. 

Μη ντραπείτε… ρωτήστε τους Ερασιτέχνες Αστρονόμους να σας πουν για τη δημιουργία της Σελήνης, τη λάμψη των άστρων, τους τεχνητούς δορυφόρους, τις διαστημικές αποστολές.

Όμιλος Φίλων Αστρονομίας Θεσσαλονίκης

Πληροφορίες: www.ofa.gr

 

 
 _____________________________________________________________________________________________________________________________

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων του Αυγούστου

του Σύλλογου Αστρονομίας Χίου:

1) 4 Αυγούστου ώρα 19:00 μέχρι 21:00 στην πλατεία Βουνακίου
Παρουσίαση του Συλλόγου στο πλαίσιο του Αγροτουρισμού.
2) 11 Αυγούστου ώρα 20:00 στο Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης “Ιδρυμα Μαρία Τσάκος”
Παρουσίαση βιβλίου Κωνσταντίνου Βούκουνα “Αστροθεσίες και καταστερισμοί στον ουρανό του Αιγαίου”.
3) 12 Αυγούστου ώρα 21:00 στο Citrus
Έναρξη έκθεσης ηλιακών ρολογιών και αστρολάβων.
4) 13 Αυγούστου ώρα 11 πμ στην πλατεία Βουνακίου
Παρατήρηση Ηλίου μέσω ηλιακού τηλεσκοπίου. Την εκδήλωση θα πλαισιώσει ο κ. Μανώλης Γεωργούλης, μέλος του ερευνητικού κέντρου αστρονομίας και εφαρμοσμένων μαθηματικών της Ακαδημίας Αθηνών.
5) 13 Αυγούστου ώρα 21:00 στο Citrus
Παρουσίαση κ. Μανώλη Γεωργουλη “Διαστημικές νηνεμίες και θύελλες. Η πηγή και οι συνέπειές τους”.
6) 14 Αυγούστου ώρα 21:00 στο Αίπος
Αστροπαρατήρηση με τηλεσκόπια και μαθήματα ουρανογραφίας.
7) 21 Αυγούστου το βράδυ στα Ψαρά
Εκδήλωση για την πανσέληνο στον αρχαιολογικό χώρο Ψαρών.

969606_10151772431024483_655051679_n

 

____________________________________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ  ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΑΣ ΧΙΟΥ

O νεοσύστατος Σύλλογος Αστρονομίας Χίου μετά απο τις επιτυχημένες εκδηλώσεις του χειμώνα παρουσιάζει το πρόγραμμα των καλοκαιρινών εκδηλώσεων.

Ιούνιος
21: Παρατήρηση Σελήνης στο λιμάνι (Άγαλμα πεσόντων Χίου) με αστροφωτογράφηση και μαθήματα για το κοινό

Ιούλιος
6-7: Συγκέντρωση στην κορυφή Αμανής (Παναγία Δέσποινα) για αστροπαρατήρηση σε συνεργασία με τον Σύλλογο Ραδιοερασιτεχνών Χίου

Αύγουστος
12-14: Τριήμερο Φεστιβάλ Αστρονομίας
12: Το βράδυ θα γίνει ομιλία του Μ. Περάκη με τίτλο ”Αρχαία αστρονομία και ναυσιπλοοία” στον πολυχώρο του Citrus
13: Το μεσημέρι ηλιακή παρατήρηση στην πλατεία Βουνακίου στο κέντρο του νησιού
14: Εκδήλωση στο Αίπος με αστροπαρατήρηση και μαθήματα ουρανογραφίας
Τις ημερομηνίες 12-16 Αυγούστου θα φιλοξενηθεί στο χώρο του Citrus η συλλογή των αστρολάβων και άλλων αρχαίων αστρονομικών οργάνων από την εταιρία Περιήγησις.
21: Εκδήλωση για την πανσέληνο στον αρχαιολογικό χώρο Ψαρών σε συνεργασία με την αρχαιολογία Χίου

Όλες οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές προς το κοινό. Περισσότερες λεπτομέρειες και εμβόλιμες εκδηλώσεις θα ανακοινώνονται εν καιρό.

.

.

.______________________________________________________________________________________________________________________

Αστροπαρατήρηση στη Χίο!

Ο Σύλλογος Αστρονομίας Χίου, διοργανώνει την Παρασκευή 21 Ιούνη 2013, από τις 9μ.μ. Είστε όλοι προσκαλεσμένοι να έρθετε και να παρατηρήσετε μέσα από τα τηλεσκόπια μας την Σελήνη και πιθανώς τον Κρόνο. Θα μας βρείτε στο λιμάνι της Χίου στο ύψος του ξενοδοχείου Χανδρή (δίπλα στο άγαλμα). Σας περιμένουμε !

https://www.astronomyclub.gr/calendar-created

.

.

.____________________________________________________________________________________________________________________

Πετυχημένη η εκδήλωση της 12ης Απρίλη 2013, για την «παγκόσμια ημέρα της πτήσης του ανθρώπου στο διάστημα» στη Χίο.

AFISA_ASTRONOMY

Με απόλυτη επιτυχία και αθρόα προσέλευση ολοκληρώθηκε η ομιλία του διακεκριμένου Ακαδημαϊκού Δρ. Σταματίου Κριμιζή στο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Αιγαίου με αφορμή τον εορτασμό της “Διεθνούς ημέρας πτήσης του ανθρώπου στο διάστημα” την Παρασκευή 12 Απρίλη 2013. Συνδιοργανωτές της εκδήλωσης ήταν το Ίδρυμα Μαρία Τσάκος Διεθνές Κέντρο Ναυτικής Έρευνας και Παράδοσης και ο Σύλλογος   Αστρονομίας Χίου.

Θέμα της ομιλίας “Η αρχή της διαστημικής εποχής και η έξοδος προς το Γαλαξία με το Voyager”.

Μετά το πέρας της ομιλίας του Δρ. Κριμιζή δόθηκαν απαντήσεις από τον ίδιο σε αρκετές απορίες του κοινού. Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δρ. Κριμιζής ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου και του προσφέρθηκε αναμνηστικό γλυπτό που παριστάνει τον πλανήτη Κρόνο.

..

.

.____________________________________________________________________________________________________________________

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΣΤΗ ΧΙΟ, ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΑΣΤΗΜΙΚΗΣ ΕΠΟΧΗΣ, ΤΗΝ 12Η ΑΠΡΙΛΗ 2013.

Με την ευκαιρία της επίσημης πλέον ίδρυσης του Συλλόγου Αστρονομίας Χίου προγραμματίστηκε σε συνεργασία με το ίδρυμα Μ. Τσάκος, εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον ακαδημαϊκό – διαστημικό επιστήμονα και εθνικό εκπρόσωπο της Ελλάδας στον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Διαστήματος (ESA),  Δρ Σταμάτη Κριμιζή.

Ο τίτλος της ομιλίας θα είναι ”Η αρχή της διαστημικής εποχής και η έξοδος προς το γαλαξία με το Voyager’‘ και θα γίνει την Παρασκευή 12 Απρίλη (παγκόσμια μέρα αστρονομίας), ώρα 18:00 στο Αμφιθέατρο της Σχολής Επιστημών τη Διοίκησης στη Χίο.

Print Friendly, PDF & Email