Η πρώτη φωτογραφία του διαστημικού σκάφους Hope από τον Άρη

Το διαστημικό σκάφος Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων έστειλε την πρώτη του εικόνα από τον πλανήτη Άρη, δήλωσε η εθνική διαστημική υπηρεσία United Arab Emirates Space Agency (UAESA) την Κυριακή 14.2.2021, λίγες μέρες μετά την «πρόσδεση» του διαστημικού σκάφους στην τροχιά του κόκκινου πλανήτη.

Στην εικόνα «φωτογραφήθηκε το μεγαλύτερο ηφαίστειο στο ηλιακό σύστημα, το βουνό Όλυμπος, που αναδύεται στο φως του ήλιου νωρίς το πρωί», ανέφερε η δήλωση.

Η εικόνα λήφθηκε από υψόμετρο 24.700 χιλιόμετρα (15.300 μίλια) πάνω από την επιφάνεια του Άρη την Τετάρτη 10.2.2021, μια ημέρα μετά την είσοδο του ανιχνευτή στην τροχιά του Άρη.

Ο Sheikh Mohammed bin Rashid Al-Maktoum, πρωθυπουργός των ΗΑΕ και κυβερνήτης του Ντουμπάι, μοιράστηκε την έγχρωμη εικόνα στο Twitter γράφοντας: «Η πρώτη εικόνα του Άρη που καταγράφηκε από το πρώτο αραβικό διαστημικό σκάφος στην ιστορία».

Η αποστολή έχει σχεδιαστεί για να αποκαλύψει τα μυστικά του καιρού του Άρη, αλλά τα ΗΑΕ θέλουν επίσης να χρησιμεύσει ως έμπνευση για τη νεολαία της περιοχής.

Η επιχείρηση των ΗΑΕ έχει επίσης δρομολογηθεί με αφορμή την 50η επέτειο από την ενοποίηση των επτά εμιράτων του έθνους.

Το διαστημικό σκάφος Hope των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων θα περιστρέφεται γύρω από τον Άρη για τουλάχιστον ένα Αριανό έτος, ή 687 ημέρες, χρησιμοποιώντας τρία επιστημονικά όργανα για την παρακολούθηση της αριανής ατμόσφαιρας.
Αναμένεται να αρχίσει να μεταδίδει περισσότερες πληροφορίες στη Γη τον Σεπτέμβριο του 2021,
και τα δεδομένα θα είναι διαθέσιμα για μελέτη από επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Print Friendly, PDF & Email