Ταφόπλακα στο μάθημα Αστρονομίας στα λύκεια.

Ανακοίνωση σχετικά με την κατάργηση του μαθήματος της αστρονομίας στα λύκεια, έβγαλε η Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος, του Βόλου.

.

Αποκλείουν τις θετικές επιστήμες από τα “projects” των Λυκείων

Ταφόπλακα πλέον στο μάθημα της Αστρονομίας

.

Με εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας (αριθ. πρωτ. 137852/Γ2/2.9.14), που εστάλη μόλις πρόσφατα στα σχολεία Δ.Ε., ύστερα από πρόταση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (πράξη 48/21.7.14), αποκλείονται από τη διδασκαλία του μαθήματος project της Α΄ και Β΄ Λυκείου (2 και 1 ώρα την εβδομάδα, αντίστοιχα) οι μαθηματικοί, οι φυσικοί, οι χημικοί και οι βιολόγοι καθηγητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Έτσι το πολύ σπουδαίο και δημιουργικό αυτό μάθημα, που θέτει σε αυτενέργεια και ερευνητική διάθεση τους μαθητές, δεν θα περιλαμβάνει προγράμματα εργασιών, δραστηριοτήτων και εφαρμογών, που ανήκουν στις μαθηματικές, τις φυσικές, τις χημικές και τις βιολογικές επιστήμες.

Με το μέτρο αυτό μπαίνει οριστικά ταφόπλακα στο τόσο ταλαιπωρημένο μάθημα της Αστρονομίας, από τις τελευταίες εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις. Διότι ενώ μέχρι πέρυσι η αστρονομία ήταν μάθημα επιλογής στη Β΄ Λυκείου και από φέτος επρόκειτο να ενταχθεί στα projects της Α΄ και Β΄ Λυκείου για όσους καθηγητές ήθελαν να το διδάξουν, τώρα αποκλείεται και αυτό, αφού απαγορεύεται στους καθηγητές των θετικών επιστημών να έχουν στα ωράριά τους projects.

Ας σημειωθεί ότι η απόφαση αυτή του Υπουργείου, αλλά και του Ινστιτούτου ειδικότερα, έρχεται σε πλήρη αντίθεση προς την απάντηση που έδωσε, μόλις προ ολίγων ημερών (αριθ. πρωτ.128928/Γ2/12.8.14) προς την Εταιρεία Αστρονομίας και Διαστήματος (έδρα Βόλος), όταν η Εταιρεία αυτή τον περασμένο Μάρτιο (αριθ. πρωτ. 46/17.3.2014) είχε στείλει υπόμνημα, για να μην καταργηθεί το μάθημα της Αστρονομίας από το Λύκειο.

Στην απάντησή του το Υπουργείο, γνωστοποιούσε τη σχετική εισήγηση του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής (αριθ. πρωτ. 7432/11.7.14), σύμφωνα με την οποία: στην παρούσα φάση, τα θέματα αστρονομίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν δραστηριότητες στο υποχρεωτικό μάθημα «Ερευνητική Εργασία (συνθετική εργασία / project)».

Πώς, λοιπόν, να διδάξουν τα αστρονομικά projects οι αρμοδιότεροι καθηγητές γι’ αυτά, που είναι οι παραπάνω καθηγητές των θετικών επιστημών; τη στιγμή μάλιστα που τα projects αποτελούν κεφαλαιώδους σημασίας δραστηριότητα στα ξένα σχολεία και στα πανεπιστήμια και είναι «εκ των ων ουκ άνευ», για ένα επιτυχημένο πρόγραμμα σπουδών;

Τελικά, είναι ανάγκη να αναθεωρήσει αμέσως το Υπουργείο Παιδείας και ιδιαίτερα το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής την ως άνω απόφασή του και να επιτρέψει στους καθ’ ύλη αρμόδιους καθηγητές ΠΕ03 και ΠΕ04, να διδάξουν το μάθημα των projects, για το καλό της νεολαίας των θρανίων. Μόνον έτσι ο ωραίος και καταπληκτικός αυτός θεσμός των projects, που κυριαρχεί στα ευρωπαϊκά σχολεία, θα αποτελέσει και στην Ελλάδα τον καλύτερο προάγγελο, μια νέας δημιουργικής και πρωτοπόρας εκπαιδευτικής πολιτικής των σχολείων μας.

 

 

Volos

Print Friendly, PDF & Email

Ευχές για το 2021!

ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Νέα φωτογραφία και δεδομένα για τον γαλαξία NGC 4258 (M106)

  Η σύνθεση του γαλαξία NGC 4258 (Messier 106) που έδωσε στη δημοσιότητα η NASA. Μια νέα σύνθεση του γαλαξία NGC 4258 (Messier 106) που χαρακτηρίζεται από το μπλε (X-rays από το Chandra), το μωβ (ραδιοκύματα από το VLA), κίτρινο και γαλάζιο (οπτικά δεδομένα από το Hubble), και το κόκκινο (υπέρυθρο από το Spitzer), δημοσίευσε […]

Print Friendly, PDF & Email
ΣΥΝΕΧΕΙΑ

Η αποστολή OSIRIS-REx μέρος ενός φιλόδοξου προγράμματος εξερεύνησης αστεροειδών.

Η NASA ανακοίνωσε τον Μάη του 2013 ότι ενέκρινε την αποστολή OSIRIS-REx (Origins Spectral Interpretation Resource Identification Security Regolith Explorer) η οποία έχει στόχο τη λήψη δειγμάτων από έναν αστεροειδή και τη μεταφορά τους στη Γη για μελέτη. Προσομείωση του αστεροειδούς Bennu Επικεφαλείς της αποστολής θα είναι επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Αριζόνα και το σκάφος θα […]

Print Friendly, PDF & Email
ΣΥΝΕΧΕΙΑ